Otroligt fantastiska fakta om mammor

Mammor är fantastiska, det råder ingen tvekan om det. De arbetar heltid från det andra deras barn föds. Vissa tar på sig jobb utöver moderskapet också. De sköter huset, lagar mat, städar och tvättar. Det verkar som om deras uppgifter är oändliga ibland.

Mammor har så många fantastiska egenskaper och talanger. De investerar tid och energi på att förstå sina barn och älskar dem villkorslöst. De är lärare som lär sina barn hur de ska hantera känslor och uttrycka sina känslor. Finns det något de inte kan göra?

Men hur är det med fakta? Mammor överallt gör allt hela tiden, men vissa saker sticker verkligen ut. Den typ av saker som får dig att undra och göra Google-sökningar. Det är vad listan nedan handlar om. Fantastiska fakta om mammor/moderskap.

Graviditet

Den längsta graviditeten som någonsin registrerats varade i 375 dagar, nästan 100 dagar längre än en normal graviditet. Typiska graviditeter varar runt 280 dagar, så 1945 var Penny Diana Hunters bebis nästan hundra dagar försenad. Längre graviditeter är faktiskt vanligare än man kan tro.

Yngsta mamman

Den yngsta mamman i nedtecknad historia var Lina Medina. Hon var själv ett barn och var bara 5 år gammal när hon födde en pojke på 6 kg (via kejsarsnitt) i Peru 1939. Rare Historical Photos säger att Linas föräldrar först trodde att deras dotter led av en massiv buktumör.

Efter att ha undersökts av läkare i Pisco, Peru, upptäckte de att hon var gravid i sjunde månaden. Diagnosen bekräftades. Lina föddes med ett sällsynt tillstånd som kallas "brådmogen pubertet". Brådmogen pubertet är i grunden den tidiga uppkomsten av sexuell utveckling.

Tung bebis

Det tyngsta människobarnet föddes av Signora Carmelina Fedele i Aversa, Italien i september 1955. Hennes son vägde nästan 10 kilo.

Blöjbyten

Den genomsnittliga mamman kommer att ha bytt cirka 7 300 blöjor när hennes bebis når två års ålder. Detta är baserat på ett enda barn, och byte av blöja varannan till var tredje timme.

Kvinnligt foster

Varje kvinnligt foster, inklusive din mamma, utvecklade alla ägg hon någonsin kommer att ha medan hon själv var foster, fortfarande inne i sin egen mamma. Eftersom ett av dessa ägg till slut utvecklades till dig betyder det att du började ditt liv i din mormor.

Lyssna på din mamma

Ljudet av en mammas röst sänker ett barns stresshormon, kortisol, och höjer deras nivå av oxytocin, ett hormon kopplat till kärlek och bindning.

Äldsta mamman

Erramatti Mangayamma vid 74 års ålder födde tvillingar i Indien förra året efter att ha blivit gravid genom IVF. Detta gjorde henne till den äldsta personen någonsin att fött barn, enligt hennes läkare, och återuppväckte debatten om så kallade geriatriska graviditeter.

25 Apr 2023