Säkerhet i hemmet

Små barn är nyfikna, och inte är de särskilt rädda heller. De utforskar allt - och då menar jag ALLT! Kan de klättra upp i fönstret så gör de det och kan de peta in en spik i ett eluttag kan du iskallt räkna med att de försöker. Det är vårt jobb som ansvarsfulla vuxna att skydda barnen mot saker som kan göra dem illa och samtidigt lära dem hur man gör för att inte skada sig. Här får du några tips som gör ditt hem lite säkrare för barn. 

Tre tips som kan rädda liv

  1. Kolla elen - Börja med att kontrollera att det finns en jordfelsbrytare. Om det saknas så kan du få hjälp med elinstallationer i Stockholm av behörig elektriker. Se sedan till att det finns petskydd i kontakter. 
  2. Säkra fönstren - Särskilt viktig för dig som bor högre än våning 1 i ett hus. Ett barn förstår inte att det är farligt att ramla ner. Köp spärrar att sätta fast och dubbelkolla så de funkar varje dag. 
  3. Skaffa vredkåpa - Om di ytterdörr har ett vanligt låsvred kan ett barn under två år snabbt klura ut hur man öppnar dörren. Med en vredkåpa, eller låskopp som den också kallas, blir det mycket svårare.

Att skydda barnen är viktigt men ännu viktigare är att lära dem att handskas med det som är farligt. Låt dem vara med och sätta i sladden när du ska dammsuga, skär gurka tillsammans och låt dem gå i trappan så snart de själva visar att de vill. Då växer barnen upp tryggare och förhoppningsvis med färre skador. 

24 Oct 2022