Tips för dig med egen varmvattenberedare!

När man bor i villa, eller har ett fritidshus, så har man en egen varmvattenberedare för att få varmvatten där man bor. På den så sitter det en säkerhetsventil som är till för att ditt system inte ska gå sönder. När det går upp till ett visst tryck i systemet så öppnas ventilen och släpper ut lite vatten och det är precis så det ska fungera. Det är viktigt att den här ventilen fungerar som den ska och därför finns det ett par saker du ska tänka på.

  • Kontrollera din ventil 3-5 gånger per år, om du nyss har använt varmvatten så är det normalt att den droppar mellan 1 till 1.5 timme när kärlet fylls på med nytt varmvatten.
  • Motionera din ventil. Du ska öppna och stänga den några gånger varje gång du utför din kontroll. Detta för att det ibland kan fastna. Resultatet blir att den läcker ständigt, eller att den inte löser ut om trycket överstiger säkerhetsnivåerna.
  • Om ventilen läcker ständigt så bör den bytas ut.

Kan man byta själv?

Att byta en ventil i sitt hem är inte lika komplicerat som att byta ut en reglerventil anpassad för industrier. Man bör dock ha god kunskap om VA om man vill prova på att utföra jobbet själv. Det är alltid bra att kolla med en rörmokare så att man får en säkerhetsventil som är pålitlig. Många kommuner och stora företag anlitar erichsarmatur.se när det kommer till vatten och avlopp och de kan också hjälpa dig att få svar på många frågor. 

25 Apr 2017